Domotica


Er zijn talloze verschillende domotica systemen. Van uitgebreide systemen met alle denkbare functionaliteiten, tot meer eenvoudige systemen die de comfort en veiligheid al ten goede komen. Inmiddels hebben veel producten en apparaten voor in en om het huis ook een wifi verbinding. Dit betekent dat voor elk budget systemen beschikbaar zijn en dat je met een kleine investering al aan huisautomatisering kunt doen. Welk systeem kun je dan het beste kiezen en waar moet je op letten?

Je eigen situatie en wensen

In welke soort woning woon je momenteel en blijf je daar ook wonen? Was is je leefsituatie, gezinssamenstelling en verwacht je dat dit nog gaat veranderen? Dit zijn punten die je eerst in kaart zal moeten brengen. Vervolgens is de vraag wat je voorkeuren en wensen zijn. Daarnaast is het belangrijk te weten wat het systeem moet doen en of je het in de toekomst zou willen uitbreiden.

 

Bestaande of nieuwe woning

Je huis slim maken is juist interessant in een bestaande woning, zolang je ook kijkt naar mogelijke besparingen en verhogen van comfort en veiligheid in plaats van enkel kosten. Wanneer je het installeren van domotica combineert met een verbouwing kun je aanzienlijk op kosten besparen. Ben je bezig met een nieuwbouw woning of kies je straks voor een nieuwbouw woning? Dan is het extra interessant meteen over de techniek na te denken en te kijken wat in huis geautomatiseerd kan worden.

 

Open en gesloten domotica systemen

Binnen de domotica kennen we verschillende systemen. Zo zijn er namelijk open en gesloten systemen. De open systemen maken het mogelijk om een systeem samen te stellen met verschillende apparaten en merken. Bij gesloten domotica systemen kan dit niet, de fabrikant die het systeem ontwikkelt kiest er dan bewust voor dat andere producenten niet kunnen inhaken op hun producten. Op basis van de functionaliteiten die je wenst, het gewenste comfort en de veiligheid kiezen wij samen met jou een systeem of oplossing uit. Wij hebben goede kennis van de markt en de open en gesloten systemen die hedendaags bestaan. Weet je nog niet precies wat je wilt, dan is het handig te kiezen voor een systeem wat je kunt uitbreiden.

Domotica systemen zijn de toekomst

Een huis dat met je meedenkt en wat je kunt bedienen via uw smartphone, laptop en tablet ligt binnen handbereik. Met domotica systemen is dit allemaal mogelijk. De ontwikkelingen gaan razendsnel en eigenlijk iedere dag komen er weer nieuwe toepassingen en apparaten op de markt. Het grote voordeel is dat domotica in huis altijd kan worden geüpdatet, waardoor je niet ieder jaar alles opnieuw hoeft laten aanleggen. Veel dingen zullen nu nog als overbodige luxe worden beschouwd, maar hoe fijn is het om bij het thuiskomen gelijk je favoriete serie aan te hebben op de televisie? Of ’s ochtends beneden te komen en het nieuws wordt automatisch voor je voorgelezen vanaf je tablet en de koffie die klaarstaat? Domotica systemen maken wonen comfortabeler dan ooit.

 

Minder knoppen

Veel mensen verwachten het niet, maar een slim huis draait juist om eenvoud. Dit betekent juist minder knoppen in plaats van meer knoppen. Met je handen vol spullen proberen bij het lichtknopje proberen te komen, maar je komt er nét niet bij. Komt dit je bekend voor? Automatische verlichting of verlichting die reageert op spraak bieden uitkomst. Dit is nog maar een enkel voorbeeld van het gemak van domotica. Lichtknopjes en schakelaars zullen steeds meer gaan verdwijnen. Domotica systemen worden steeds verder ontwikkeld, meer geavanceerd en afgestemd op gebruiksgemak. Een huis waar je gewoon tegen kan praten en waar direct op wordt gereageerd, is de toekomst.

 

Test en probeer uit

Of je nu al weet wat je wilt of niet, probeer vooral verschillende systemen en mogelijkheden uit. Wij hebben voorbeelden waarin het mogelijk is om verschillende oplossingen zélf uit te proberen en te ervaren. Laat je tijdens het uitproberen goed informeren door Solid Systems Elektra BV.

 

Heb je vragen of wil je meer weten? Aarzel niet en neem vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen je graag verder!